Alkol Üretiminde Hazır Alkol Kullanımı
HAZIR ALKOL KULLANIMININ ARTIŞI
Distile alkollü içeceklerin yılda iki kez düzenli olarak vergilendirilmesi Türk halkının cefakarlık eşiğini aşınca; migros depolarından özel çıkartıp alabildiğimiz saf alkol artık içkilerin hemen yanında stantlarda görünür olmuş. Düz hesap 47 liraya satılan (ikamet ettiğim civarlardaki migroslarda) bu 1 litrelik alkol ''Antalya Alkollü İçecekler sanayii ve ticaret a.ş'' tarafından üretiliyor ve muhtelif gıdaların hazırlanmasında uygundur ibaresi yer alıyor.
Bundan 2 sene önce ''evde alkol yapımı'' veya ''evde rakı yapımı'' gibi sözcükleri youtube da aratsaydınız çoğunlukla damıtım videoları görürdünüz. Şimdi bir aratıyorum ve görüyorum ki youtube hazır alkol istilasına uğramış. Her platform gibi.
Evde alkol üretimi konusunda insanlar damıtımı tercih ederken neden şimdi hazır saf alkol moda haline gelmiştir? Bunu şu veya bu şekilde açıklayabiliriz. Damıtımı tercih eden insanlar saf alkol akımı başladığı zaman damıtımı terk etmediler. Sadece hazır alkolcü kitle damtıcı kitleyi solluyor.
Bana göre sebeplerinden birincisi yapılışı kolay olmasıdır. Rakı yapacağınız zaman(!) saf alkole anason yağı akıtılır. İki çalkalanır. Sonra alkolün kendi hacmi kadar su katılır. Tebrikler!!! :)
İkincisi evde damıtım yapan veya yapmayı planlayan kişiye yöneltilen şu soru vardır ya; ''yav kör olmayalım? Yav zehirlenmeyelim?'' gibi soru sorun zeki vatandaşların aynı soruyu kendilerine de sormasıdır. Lafı fazla dolandırdım. Kısaca damıtım yapmaktan korkuyorlar. Üstüne üstlük hazır alkolün üzerinde muhtelif gıdaların hazırlanmasında uygundur yazıyor (bu yazıyı sadece bahsettiğim firmanın alkolünde gördüm) böylece kimse kendilerince hayatlarını riske atmıyor.
Üçüncüsü damıtım yapamamaktır. Damıtım yapmak isterler ama genellikle boş vakitleri ve alanları olmaz bu vatandaşların. Bu yüzden hazır alkolü tercih ederler.
Haa birde bu hazır alkolden içki yapımı da bi hayli gelişti. Artık içki aromaları ile yeni taklitler deniyorlar.
Elbette ki ben hazır alkolcü değilim. Bir kere damıtım yapabilmek için bir buçuk sene uğraştım. Para zaman yer sıkıntılarım çok fazlaydı. Ama hiçbir zaman hazır alkol kullanmadım. Benim kadar presnipli olmak zorunda değilsiniz ama bana göre damıtımın yanında hiç akıl karı bir iş değildir.
Bir defa kabaca bir hesapla damıtıcılar şekerli mayşeden en fazla 8 liraya 1 litre vodka üretebilirler. Hazırcılar 1 litreyi 23 lira 50 kuruşa üretirlier. yani hazır alkolden 3 kat daha ucuz içki üretilebiliyor.
Hazır alkolden rakı yapamazsınız. Anasonlu rom yapmış sayılırsınız. Bahsettiğim alkollerin neredeyse hepsi şeker pancarı melasından üretiliyor. Rakı dediğimiz içki sumadan üretiliyor. Suma üzüm veya incirden üretilmiş alkol anlamına gelir. Yani hazır alkolden rakı yapamazsınız. Ama bir imbiğiniz varsa üzümden suma elde edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra maserasyon sonrası damıtım gerektiren içkiler üretilebilirsiniz. Mesela absent veya cin. Hazır alkolden bu tür içkileri yapmanız için yine bir imbiğe ihtiyacınız vardır.
Ayrıca damıtılan alkol başarılı bir ayrım sonucu elde edilmiş bir göbek alkolüyse piyasadaki hazır alkolden daha kaliteli olur. Bir çok insanın kullandığı hazır alkol evsel kullanım amaçlı bile değildir. Sadece denatüre olmadığı için alıp tıbbi amaçlı etil alkol kullanan vatandaşlara şahit olmuşluğum vardır. Bu alkoller zamanla iç organlara ciddi hasar verebilir. Ayrıca berbat bir sarhoşluk yaratırlar.
Bir sonuç paragrafı yazmak gerekirse; hazır alkol kullanımı ihtiyaçtan doğmuş olduğundan mütevellit hazır alkolcü kitleye kin güdüp savaş ilan etmesem bile damıtımın tercih edilmemesini yanlış buluyorum. Bende damıtıma merak salmadan önce hazır alkol ile denemeler yapmıştım. Yaptığım her ne kadar fiziksel olarak içki de olsa kalbim hiçbir zaman bu alkollü sıvılara içki demedi. 1.5 senedir duydum öğrendim ve defalarca denedim bundan iki hafta önce ilk alkolümü damıttım. Hala kazanımda beliren alkol kaçaklarının olması gibi gerekli yerin olmaması gibi sorunlarım var. Ama bunların hepsine değecektir. Çünkü bu iş herşeyden ziyade bir sanattır...
Bundan 2 sene önce ''evde alkol yapımı'' veya ''evde rakı yapımı'' gibi sözcükleri youtube da aratsaydınız çoğunlukla damıtım videoları görürdünüz. Şimdi bir aratıyorum ve görüyorum ki youtube hazır alkol istilasına uğramış. Her platform gibi.
Evde alkol üretimi konusunda insanlar damıtımı tercih ederken neden şimdi hazır saf alkol moda haline gelmiştir? Bunu şu veya bu şekilde açıklayabiliriz. Damıtımı tercih eden insanlar saf alkol akımı başladığı zaman damıtımı terk etmediler. Sadece hazır alkolcü kitle damtıcı kitleyi solluyor.
Bana göre sebeplerinden birincisi yapılışı kolay olmasıdır. Rakı yapacağınız zaman(!) saf alkole anason yağı akıtılır. İki çalkalanır. Sonra alkolün kendi hacmi kadar su katılır. Tebrikler!!! :)
İkincisi evde damıtım yapan veya yapmayı planlayan kişiye yöneltilen şu soru vardır ya; ''yav kör olmayalım? Yav zehirlenmeyelim?'' gibi soru sorun zeki vatandaşların aynı soruyu kendilerine de sormasıdır. Lafı fazla dolandırdım. Kısaca damıtım yapmaktan korkuyorlar. Üstüne üstlük hazır alkolün üzerinde muhtelif gıdaların hazırlanmasında uygundur yazıyor (bu yazıyı sadece bahsettiğim firmanın alkolünde gördüm) böylece kimse kendilerince hayatlarını riske atmıyor.
Üçüncüsü damıtım yapamamaktır. Damıtım yapmak isterler ama genellikle boş vakitleri ve alanları olmaz bu vatandaşların. Bu yüzden hazır alkolü tercih ederler.
Haa birde bu hazır alkolden içki yapımı da bi hayli gelişti. Artık içki aromaları ile yeni taklitler deniyorlar.
Elbette ki ben hazır alkolcü değilim. Bir kere damıtım yapabilmek için bir buçuk sene uğraştım. Para zaman yer sıkıntılarım çok fazlaydı. Ama hiçbir zaman hazır alkol kullanmadım. Benim kadar presnipli olmak zorunda değilsiniz ama bana göre damıtımın yanında hiç akıl karı bir iş değildir.
Bir defa kabaca bir hesapla damıtıcılar şekerli mayşeden en fazla 8 liraya 1 litre vodka üretebilirler. Hazırcılar 1 litreyi 23 lira 50 kuruşa üretirlier. yani hazır alkolden 3 kat daha ucuz içki üretilebiliyor.
Hazır alkolden rakı yapamazsınız. Anasonlu rom yapmış sayılırsınız. Bahsettiğim alkollerin neredeyse hepsi şeker pancarı melasından üretiliyor. Rakı dediğimiz içki sumadan üretiliyor. Suma üzüm veya incirden üretilmiş alkol anlamına gelir. Yani hazır alkolden rakı yapamazsınız. Ama bir imbiğiniz varsa üzümden suma elde edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra maserasyon sonrası damıtım gerektiren içkiler üretilebilirsiniz. Mesela absent veya cin. Hazır alkolden bu tür içkileri yapmanız için yine bir imbiğe ihtiyacınız vardır.
Ayrıca damıtılan alkol başarılı bir ayrım sonucu elde edilmiş bir göbek alkolüyse piyasadaki hazır alkolden daha kaliteli olur. Bir çok insanın kullandığı hazır alkol evsel kullanım amaçlı bile değildir. Sadece denatüre olmadığı için alıp tıbbi amaçlı etil alkol kullanan vatandaşlara şahit olmuşluğum vardır. Bu alkoller zamanla iç organlara ciddi hasar verebilir. Ayrıca berbat bir sarhoşluk yaratırlar.
Bir sonuç paragrafı yazmak gerekirse; hazır alkol kullanımı ihtiyaçtan doğmuş olduğundan mütevellit hazır alkolcü kitleye kin güdüp savaş ilan etmesem bile damıtımın tercih edilmemesini yanlış buluyorum. Bende damıtıma merak salmadan önce hazır alkol ile denemeler yapmıştım. Yaptığım her ne kadar fiziksel olarak içki de olsa kalbim hiçbir zaman bu alkollü sıvılara içki demedi. 1.5 senedir duydum öğrendim ve defalarca denedim bundan iki hafta önce ilk alkolümü damıttım. Hala kazanımda beliren alkol kaçaklarının olması gibi gerekli yerin olmaması gibi sorunlarım var. Ama bunların hepsine değecektir. Çünkü bu iş herşeyden ziyade bir sanattır...
Yorumlar
Yorum Gönder